FBF höjer veteranåldern

Minimiåldern för veteraner kommer att stiga till 65 år

Finlands Bowlingförbunds styrelse har efter förslag från veterankommittén beslutat att höja minimiåldern för veteraner till 65 år istället för nuvarande 60 år. Minimiåldern för seniorer bibehölls oförändrad vid nuvarande 50 år.

Det viktigaste skälet bakom beslutet är samhällsutvecklingen där höjningen av pensionsåldern påverkar arbetstidens längd, vilket gör det svårt för veteran bowlare att delta i tävlingar och seriespel på vardagar. Mindre bowlingklubbar har ofta problem på grund av detta och har till och med fått ge upp seriespel.

Det är också viktigt att notera att internationell praxis stödjer att flytta till 65 år, eftersom åldersgränsen för veteraner i andra delar av världen i allmänhet är 65 år. Likaså är åldersgränsen i veterantävlingen densamma 65 år. På så sätt tydliggör förändringen även spelarval till internationella tävlingar och landskamper.

Man tror att förändringen kommer att hjälpa seniorserierna, som lider av brist på deltagare, och för närvarande spelas med en hel del veteraner.

Det finns en femårig övergångsperiod för att höja veteranåldern. Nuvarande veteraner kommer att behålla sin status, men inga nya veteraner kommer att bli tillgängliga förrän övergångsperioden är över.

Under övergångsperioden kommer nuvarande utjämningssystem att bibehållas. Efter det börjar utjämningen så att 65-åringar har noll i handikapp och från och med då normalt 1 poäng/år/serie.

Höjningen av veteranåldern börjar gälla från och med början av 2025. Som ett resultat kommer alla som är födda 1964 och tidigare fortfarande att förbli veteraner, men det kommer inga nya veteraner förrän de som är födda 1965 fyller 65 år, d.v.s. 2030.

Reglerna kommer att uppdateras vid kommande säsongsskifte till SKL-tävling, riksserie, och SM-regler.

tipsa en bekant

Postad 01.02.2024 20:55:18

Share on Facebook